Lesvliegtuig Elementaire Vlieger Opleiding Woensdrecht gemoderniseerd

download (1)

20 Jul Lesvliegtuig Elementaire Vlieger Opleiding Woensdrecht gemoderniseerd

Het eerste vernieuwde PC-7 lesvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht arriveerde woensdag 19 juli op vliegbasis Woensdrecht. Het lesvliegtuig van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) van vliegbasis Woensdrecht heeft bij fabrikant Pilatus een upgrade gekregen. Zo heeft het vliegtuig onder andere een digitale cockpit gekregen.De upgrade was nodig om de levensduur van de lesvliegtuigen te verlengen.

Afgelopen dinsdag tekende commandant Koninklijke Militaire School luchtmacht bij fabrikant Pilatus in Zwitserland voor ontvangst van de eerste gemoderniseerde Pilatus PC-7. In mei vorig jaar vertrok het eerste lesvliegtuig naar de fabrikant voor een grondige vernieuwingsbeurt. Analoge meters werden met deze upgrade vervangen door digitale schermen en ook het frame van het vliegtuig werd op maar liefst 16 punten verbeterd.

De komst van de digitale cockpit draagt naast verlenging van de levensduur, eraan toe bij dat er betere aansluiting wordt gevonden bij andere type helikopters en vliegtuigen binnen de 5e generatie luchtmacht, waardoor trainingswaarde voor aspirant vliegers wordt vergroot. Het toestel is volgens de vlieginstructeurs heel puur en krachtig om te vliegen en daardoor uitermate geschikt om les op te geven. “We kunnen bijvoorbeeld snel zien of de leerling over een goede hand-oog coördinatie beschikt en of hij snel kan anticiperen op wisselende omstandigheden,” aldus commandant majoor-vlieger Jeroen Kloosterman.

Herstel inzetbaarheid
De verbeterslag is onderdeel van het herstel van de brede inzetbaarheid van de luchtmacht. De verwachting is dat eind 2018 alle dertien PC-7 lesvliegtuigen van de EMVO de upgrade hebben gekregen. In aanloop daar naar toe moeten de instructeurs worden omgeschoold en dient ook het opleidingsprogramma aangepast te worden op de nieuwe systemen van het vliegtuig.

Omdat deze upgrade uniek is, is de eerste PC-7 gebruikt voor het ontwikkelen en certificeren van de upgrade. De volgende twee PC-7 vliegtuigen, die 6 juli naar Pilatus zijn vertrokken, zullen ongeveer 3 maanden in Zwitserland blijven voordat ze klaar zijn.

EMVO reduceert uitval in vervolgopleidingen
De EMVO is in 1988 ontstaan nadat vele Nederlandse aspirant-jachtvliegers in Amerika de opleiding niet haalden. De EMVO bood toen en nu een zeer effectief en betaalbaar programma dat vliegers weet voor te bereiden op hun vervolgopleiding op andere type vliegtuigen. Sinds de oprichting is het uitvalpercentage in Amerika tot bijna 0 procent gereduceerd.

 

download (2)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.