Drone Only

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-22-01
schermafbeelding-2016-12-07-om-11-22-18

Een onbemand luchtvaartuig ook wel drone genoemd, is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. De toestellen worden op afstand bestuurd.

Groeimarkt

Het (door)ontwikkelen van drones vormt een enorme groeimarkt. Datzelfde gaat op voor het onderhoud van deze vliegtuigsystemen. Op Aviolanda wordt hard gewerkt aan een cluster van bedrijven die allemaal te maken hebben met de onbemande luchtvaartindustrie. De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant brengt hierbij bedrijven en kennisinstellingen samen om te werken aan de business development rondom drones.

Inzet drones voor veiligheid boven zee

De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepsregio in Europa. Organisaties zoals brandweer, politie, kustwacht en reddingsdiensten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in dit gebied. Momenteel werken diverse (internationale) partijen samen om de inzet van onbemande luchtvaartuigen boven zee en haven te onderzoeken in het 3i project (eind 2014 afgerond) en BERISUAS

Meer op het 3i-filmpje

Veiligheid voor West-Brabant

Alhoewel de Noordzee en het Kanaal ver weg lijkt voor West-Brabant, grenst de regio wel degelijk aan diepzeewater zoals bij de (diepzee) haven van Moerdijk. De wateren worden druk bevaren door schepen met soms potentieel gevaarlijke ladingen. Daarnaast is er in West-Brabant en de aangrenzende provincies veel bedrijvigheid in de chemische industrie. Gevolgen van rampen trekken zich niets aan van grenzen. Het is daarom noodzakelijk om als regio goed samen te werken met de buren en goed en slim uitgerust te zijn met het juiste materieel.

Kenniscentrum Woensdrecht

Vanuit het onbemande luchtvaart kenniscentrum dat in Woensdrecht wordt opgericht  kan de nodige ondersteuning gegeven worden bij het inzetten van onbemande vluchtvaartuigen voor veiligheid. Te denken valt aan kennisoverdracht uit eerdere projecten maar ook aan het aanbieden van een testomgeving waar in geconditioneerde omstandigheden, nieuwe technologieën kunnen worden uitgeprobeerd.

europese logos